Βαρομετρικό χαμηλό εν ονόματι Ηλέκτρα πλησιάζει την περιοχή μας

Από χθες Τετάρτη εισήλθαμε σε νέα παρατεταμένη περίοδο με κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, όπως σας είχαμε αναφέρει στο αναλυτικό δελτίο καιρού της Τρίτης, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό εν ονόματι Ηλέκτρα (το πέμπτο σύστημα του υδρολογικού έτους που διανύουμε με όνομα), όπως έχει ονομαστεί από την ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου, θα επηρεάσει την περιοχή μας σταδιακά από σήμερα νωρίς το βράδυ, αρχικά από τα δυτικά και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει κατά περιόδους μέχρι -τουλάχιστον- τη Δευτέρα.

Όπως βλέπετε στην κεντρική εικόνα, το βαρομετρικό χαμηλό από τη βόρεια Λιβύη έχει ξεκινήσει την πορεία του προς την περιοχή μας και αυτή την στιγμή το κέντρο του βρίσκεται στον κόλπο της Σύρτης. Από εκεί θα συνεχίσει την ανατολική – βορειοανατολική του πορεία προς την περιοχή μας. Φτάνοντας στην περιοχή μας αναμένεται να βαθύνει αρκετά, ενώ την ίδια ώρα θα αρχίσει να κινείται πιο αργά προς τα ανατολικά. Οι βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν κατά περιόδους μέχρι -τουλάχιστον- τη Δευτέρα, με κορύφωση των φαινομένων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το δεύτερο μισό της Παρασκευής μέχρι -περίπου- το απόγευμα του Σαββάτου. Από το Σάββατο αναμένεται σταδιακά να αρχίσουν και χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Μείνετε συντονισμένοι με την ιστοσελίδα μας αλλά και τη σελίδα μας στο Facebook,για την εξέλιξη της Ηλέκτρας και προειδοποιήσεις που πολύ πιθανό να ακολουθήσουν.

invito

Σημερινή πληρότητα φραγμάτων, βροχόπτωση μήνα/υδρολογικού έτους και εκτίμηση της Ηλέκτρας:

Χθες, βροχές και καταιγίδες επηρέασαν τοπικά το νησί, κυρίως στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού και Λάρνακας. Οι καταιγίδες ήταν κατά τόπους ισχυρές με διάρκεια και συνοδεύονταν από μικρού έως μεσαίου διαμετρήματος χαλάζι, με τοπικές χαλαζοστρώσεις. Οι περιοχές που πλήγηκαν περισσότερο ήταν μεταξύ των επαρχιών Λεμεσού – Λάρνακας, όπου είχαμε τις πιο σοβαρές αναφορές χαλαζόπτωσης/χαλαζόστρωσης, αλλά και την πιο υψηλή καταγραφή βροχής, όπου ο σταθμός του Τμήματος Μετεωρολογίας κατέγραψε 45.2 χιλιοστά στο φράγμα Καλαβασού, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Επίσης, μπορείτε να δείτε αρκετά βίντεο και εικόνες από τις χθεσινές χαλαζοπτώσεις/χαλαοστρώσεις, τόσο στη σελίδα μας στο Facebook, όσο και στην ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου.

Από τις 07:00, 27/3/2019 μέχρι τις 17:00, 27/3/2019 – το διάστημα που σημειώθηκαν φαινόμενα, οι σταθμοί μας κατέγραψαν τις εξής ποσότητες:

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 0 mm
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 5.3 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 6.9 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 0 mm
Spectus – Λεμεσός: 0 mm
Χάνι – Λεμεσός: 0 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 1.8 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 5.8 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 0 mm

Μετά τις βροχές που σημειώθηκαν χθες, η βροχόπτωση για το μήνα ανήλθε στο 73%, από το 68% που βρισκόταν μέχρι χθες, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ η βροχόπτωση από 1/10/2018 παρέμεινε, ωστόσο, στο 152% (εξαιρετική πολυομβρία). Μέχρι το τέλος του μήνα η βροχόπτωση θα ξεπεράσει το 100% και αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, υπολογίζουμε να φτάσει περίπου το 140-165% (το εύρος θα μικρύνει τις επόμενες ημέρες).

Στους πιο κάτω χάρτες μπορείτε να δείτε τις ανωμαλίες που παρουσιάζει ο καιρός, όσον αφορά τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας και του υετού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τις αποκλίσεις υετού, παρουσιάζουν το ανατολικό μισό της Μεσογείου και η Μέση Ανατολή.

Με το ρυθμό που πάμε αλλά και με την Ηλέκτρα που θα μας επηρεάσει τις επόμενες μέρες, θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι αυτό το υδρολογικό έτος θα καταταχθεί στην πρώτη πεντάδα από τότε που υπάρχουν στοιχεία (1902). Η πιο υψηλή μέση βροχόπτωση σε ένα υδρολογικό έτος ήταν το 1968/1969, με 800 χιλιοστά βροχής. Ακολουθούν τα υδρολογικά έτη 1929/1930, 1925/1926, 1904/1905, 1919/1920 με 739, 732, 722 και 697 χιλιοστά αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, η μέση βροχόπτωση του υδρολογικού έτους που διανύουμε είναι στα 665.7 χιλιοστά και υπολείπονται 31.3 χιλιοστά μέσης βροχόπτωσης για να βρεθούμε στην πέμπτη θέση, ενώ φλερτάρουμε να καταταχθούμε και πιο ψηλά μέχρι το τέλος του υδρολογικού έτους. Από εκεί και πέρα, αυτό που χρειάζεται για να βρεθούμε στην πρώτη τριάδα, είναι στο σύνολο της περιόδου Απρίλης-Σεπτέμβρης, η συνολική μέση βροχόπτωση να κυμανθεί κοντά στις κανονικές τιμές και άνω.

Η εισροή νερού στα φράγματα ήταν αυξημένη το τελευταίο τετραήμερο, όπου προστέθηκαν ακόμη 0.633 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 218.930 Ε.Κ.Μ νερού. Η πληρότητα των φραγμάτων ανήλθε στο 84.1%, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 23.4%. Μετά το πέρας της Ηλέκτρας και μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απρίλη, υπολογίζουμε πως η συνολική πληρότητα θα φτάσει γύρω στο 90%.

Τα επόμενα φράγματα που αναμένεται να υπερχειλίσουν είναι της Ευρέτου (95.5% πληρότητα) και Κανναβιού (81.9%), ενώ στο παιχνίδι ίσως μπει και ο Διπόταμος, νοουμένου ότι θα φέρει αρκετές βροχές βόρεια του φράγματος η Ηλέκτρα.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του μήνα σπάσαμε το απόλυτο ρεκόρ εισροής νερού σε ένα υδρολογικό έτος, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσης, έχουμε σπάσει 1 ρεκόρ μέσα στο Φεβρουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και άλλα 2 ρεκόρ μέσα στον Ιανουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Για τις αναλυτικές εισροές πατήστε εδώ.

Να σημειώσουμε πως είναι σίγουρα ευχάριστο το ότι είχαμε τέτοιες μεγάλες εισροές, αλλά τέτοιες εισροές είναι εφικτές μόνο όταν ένα υδρολογικό έτος ξεκινάει με σχεδόν άδεια φράγματα. Τόσο αυτό το ρεκόρ όσο και τα προηγούμενα, θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν, αφού έπαιξαν ρόλο διάφορες συγκυρίες, όπως μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία όσον αφορά τις βροχές η Ευρυδίκη – Τοπικές βροχές και σκόνη τις επόμενες μέρες.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αρκετά φράγματα έχουν υπερχειλίσει και δεν καταμετρείται το νερό που εισρέει, όπως βλέπετε πιο πάνω.

Αυτή η ασυνήθιστη παρατεταμένη περίοδος με πολλές βροχές, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τους πιο κάτω λόγους:

  1. Πλησιάζουμε στο τέλος των οργανωμένων διαταραχών.
  2. Θα κρατήσει αυξημένες τις εισροές νερού στα φράγματα για αρκετές εβδομάδες ακόμα και επίσης θα παραμείνουν υπερχειλισμένα αρκετά φράγματα, ίσως για μερικούς μήνες ακόμα.
  3. Θα υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται εξοικονόμηση νερού από τις γεωτρήσεις και τα φράγματα, κυρίως για γεωργικούς σκοπούς.
  4. Θα κρατήσουν τα δάση μας πράσινα και θα αντέξουν πιο εύκολα το καλοκαίρι.

Όσοι γεωργοί σκοπεύουν να φυτέψουν φυτά τα οποία είναι ευαίσθητα στο κρύο και στις πολλές βροχές, καλό θα ήταν να το καθυστερήσουν λίγο (μια εβδομάδα) και να συμβουλευτούν τους γεωπόνους τους.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος από κυρίως υψηλές νεφώσεις. Την ίδια ώρα, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται τοπικά στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες. Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται μικρού διαμετρήματος χαλάζι.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και καταιγίδες, αρχικά από τα δυτικά, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή/και όλο μέχρι τις αυγινές ώρες. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και μικρού έως μεσαίου μεγέθους χαλάζι, με ενδεχόμενο μεμονωμένων χαλαζοστρώσεων. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες. Σταδιακά, οι νεφώσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται από τα δυτικά και αναμένονται γενικευμένες βροχές και καταιγίδες κατά το δεύτερο μισό της ημέρας. Κάποιες καταιγίδες θα είναι ισχυρές και τοπικά θα συνοδεύονται από χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει τα 2-3 εκατοστά, με πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 6 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Κάποιες καταιγίδες θα είναι ισχυρές ή/και παρατεταμένες τοπικά και θα συνοδεύονται από χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει τα 2-3 εκατοστά, με πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το Σάββατο συνεχίζει ο άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να είναι έντονες και παρατεταμένες. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση και σταδιακά θα αρχίσουν χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

Ηλεκτρικές εκκενώσεις 

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Από χθες Τετάρτη εισήλθαμε σε νέα παρατεταμένη περίοδο με κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, όπως σας είχαμε αναφέρει στο αναλυτικό δελτίο καιρού της Τρίτης, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό εν ονόματι Ηλέκτρα (το πέμπτο σύστημα του υδρολογικού έτους που διανύουμε με όνομα), όπως έχει ονομαστεί από την ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου, θα επηρεάσει την περιοχή μας σταδιακά από σήμερα νωρίς το βράδυ, αρχικά από τα δυτικά και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει κατά περιόδους μέχρι -τουλάχιστον- τη Δευτέρα.

Όπως βλέπετε στην κεντρική εικόνα, το βαρομετρικό χαμηλό από τη βόρεια Λιβύη έχει ξεκινήσει την πορεία του προς την περιοχή μας και αυτή την στιγμή το κέντρο του βρίσκεται στον κόλπο της Σύρτης. Από εκεί θα συνεχίσει την ανατολική – βορειοανατολική του πορεία προς την περιοχή μας. Φτάνοντας στην περιοχή μας αναμένεται να βαθύνει αρκετά, ενώ την ίδια ώρα θα αρχίσει να κινείται πιο αργά προς τα ανατολικά. Οι βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν κατά περιόδους μέχρι -τουλάχιστον- τη Δευτέρα, με κορύφωση των φαινομένων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το δεύτερο μισό της Παρασκευής μέχρι -περίπου- το απόγευμα του Σαββάτου. Από το Σάββατο αναμένεται σταδιακά να αρχίσουν και χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Μείνετε συντονισμένοι με την ιστοσελίδα μας αλλά και τη σελίδα μας στο Facebook,για την εξέλιξη της Ηλέκτρας και προειδοποιήσεις που πολύ πιθανό να ακολουθήσουν.

Σημερινή πληρότητα φραγμάτων, βροχόπτωση μήνα/υδρολογικού έτους και εκτίμηση της Ηλέκτρας:

Χθες, βροχές και καταιγίδες επηρέασαν τοπικά το νησί, κυρίως στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού και Λάρνακας. Οι καταιγίδες ήταν κατά τόπους ισχυρές με διάρκεια και συνοδεύονταν από μικρού έως μεσαίου διαμετρήματος χαλάζι, με τοπικές χαλαζοστρώσεις. Οι περιοχές που πλήγηκαν περισσότερο ήταν μεταξύ των επαρχιών Λεμεσού – Λάρνακας, όπου είχαμε τις πιο σοβαρές αναφορές χαλαζόπτωσης/χαλαζόστρωσης, αλλά και την πιο υψηλή καταγραφή βροχής, όπου ο σταθμός του Τμήματος Μετεωρολογίας κατέγραψε 45.2 χιλιοστά στο φράγμα Καλαβασού, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Επίσης, μπορείτε να δείτε αρκετά βίντεο και εικόνες από τις χθεσινές χαλαζοπτώσεις/χαλαοστρώσεις, τόσο στη σελίδα μας στο Facebook, όσο και στην ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου.

Από τις 07:00, 27/3/2019 μέχρι τις 17:00, 27/3/2019 – το διάστημα που σημειώθηκαν φαινόμενα, οι σταθμοί μας κατέγραψαν τις εξής ποσότητες:

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 0 mm
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 5.3 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 6.9 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 0 mm
Spectus – Λεμεσός: 0 mm
Χάνι – Λεμεσός: 0 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 1.8 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 5.8 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 0 mm

Μετά τις βροχές που σημειώθηκαν χθες, η βροχόπτωση για το μήνα ανήλθε στο 73%, από το 68% που βρισκόταν μέχρι χθες, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ η βροχόπτωση από 1/10/2018 παρέμεινε, ωστόσο, στο 152% (εξαιρετική πολυομβρία). Μέχρι το τέλος του μήνα η βροχόπτωση θα ξεπεράσει το 100% και αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, υπολογίζουμε να φτάσει περίπου το 140-165% (το εύρος θα μικρύνει τις επόμενες ημέρες).

Στους πιο κάτω χάρτες μπορείτε να δείτε τις ανωμαλίες που παρουσιάζει ο καιρός, όσον αφορά τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας και του υετού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τις αποκλίσεις υετού, παρουσιάζουν το ανατολικό μισό της Μεσογείου και η Μέση Ανατολή.

Με το ρυθμό που πάμε αλλά και με την Ηλέκτρα που θα μας επηρεάσει τις επόμενες μέρες, θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι αυτό το υδρολογικό έτος θα καταταχθεί στην πρώτη πεντάδα από τότε που υπάρχουν στοιχεία (1902). Η πιο υψηλή μέση βροχόπτωση σε ένα υδρολογικό έτος ήταν το 1968/1969, με 800 χιλιοστά βροχής. Ακολουθούν τα υδρολογικά έτη 1929/1930, 1925/1926, 1904/1905, 1919/1920 με 739, 732, 722 και 697 χιλιοστά αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, η μέση βροχόπτωση του υδρολογικού έτους που διανύουμε είναι στα 665.7 χιλιοστά και υπολείπονται 31.3 χιλιοστά μέσης βροχόπτωσης για να βρεθούμε στην πέμπτη θέση, ενώ φλερτάρουμε να καταταχθούμε και πιο ψηλά μέχρι το τέλος του υδρολογικού έτους. Από εκεί και πέρα, αυτό που χρειάζεται για να βρεθούμε στην πρώτη τριάδα, είναι στο σύνολο της περιόδου Απρίλης-Σεπτέμβρης, η συνολική μέση βροχόπτωση να κυμανθεί κοντά στις κανονικές τιμές και άνω.

Η εισροή νερού στα φράγματα ήταν αυξημένη το τελευταίο τετραήμερο, όπου προστέθηκαν ακόμη 0.633 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 218.930 Ε.Κ.Μ νερού. Η πληρότητα των φραγμάτων ανήλθε στο 84.1%, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 23.4%. Μετά το πέρας της Ηλέκτρας και μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απρίλη, υπολογίζουμε πως η συνολική πληρότητα θα φτάσει γύρω στο 90%.

Τα επόμενα φράγματα που αναμένεται να υπερχειλίσουν είναι της Ευρέτου (95.5% πληρότητα) και Κανναβιού (81.9%), ενώ στο παιχνίδι ίσως μπει και ο Διπόταμος, νοουμένου ότι θα φέρει αρκετές βροχές βόρεια του φράγματος η Ηλέκτρα.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του μήνα σπάσαμε το απόλυτο ρεκόρ εισροής νερού σε ένα υδρολογικό έτος, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσης, έχουμε σπάσει 1 ρεκόρ μέσα στο Φεβρουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και άλλα 2 ρεκόρ μέσα στον Ιανουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Για τις αναλυτικές εισροές πατήστε εδώ.

Να σημειώσουμε πως είναι σίγουρα ευχάριστο το ότι είχαμε τέτοιες μεγάλες εισροές, αλλά τέτοιες εισροές είναι εφικτές μόνο όταν ένα υδρολογικό έτος ξεκινάει με σχεδόν άδεια φράγματα. Τόσο αυτό το ρεκόρ όσο και τα προηγούμενα, θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν, αφού έπαιξαν ρόλο διάφορες συγκυρίες, όπως μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία όσον αφορά τις βροχές η Ευρυδίκη – Τοπικές βροχές και σκόνη τις επόμενες μέρες.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αρκετά φράγματα έχουν υπερχειλίσει και δεν καταμετρείται το νερό που εισρέει, όπως βλέπετε πιο πάνω.

Αυτή η ασυνήθιστη παρατεταμένη περίοδος με πολλές βροχές, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τους πιο κάτω λόγους:

  1. Πλησιάζουμε στο τέλος των οργανωμένων διαταραχών.
  2. Θα κρατήσει αυξημένες τις εισροές νερού στα φράγματα για αρκετές εβδομάδες ακόμα και επίσης θα παραμείνουν υπερχειλισμένα αρκετά φράγματα, ίσως για μερικούς μήνες ακόμα.
  3. Θα υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται εξοικονόμηση νερού από τις γεωτρήσεις και τα φράγματα, κυρίως για γεωργικούς σκοπούς.
  4. Θα κρατήσουν τα δάση μας πράσινα και θα αντέξουν πιο εύκολα το καλοκαίρι.

Όσοι γεωργοί σκοπεύουν να φυτέψουν φυτά τα οποία είναι ευαίσθητα στο κρύο και στις πολλές βροχές, καλό θα ήταν να το καθυστερήσουν λίγο (μια εβδομάδα) και να συμβουλευτούν τους γεωπόνους τους.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος από κυρίως υψηλές νεφώσεις. Την ίδια ώρα, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται τοπικά στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες. Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται μικρού διαμετρήματος χαλάζι.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και καταιγίδες, αρχικά από τα δυτικά, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή/και όλο μέχρι τις αυγινές ώρες. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και μικρού έως μεσαίου μεγέθους χαλάζι, με ενδεχόμενο μεμονωμένων χαλαζοστρώσεων. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες. Σταδιακά, οι νεφώσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται από τα δυτικά και αναμένονται γενικευμένες βροχές και καταιγίδες κατά το δεύτερο μισό της ημέρας. Κάποιες καταιγίδες θα είναι ισχυρές και τοπικά θα συνοδεύονται από χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει τα 2-3 εκατοστά, με πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 6 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Κάποιες καταιγίδες θα είναι ισχυρές ή/και παρατεταμένες τοπικά και θα συνοδεύονται από χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει τα 2-3 εκατοστά, με πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το Σάββατο συνεχίζει ο άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να είναι έντονες και παρατεταμένες. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση και σταδιακά θα αρχίσουν χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

Ηλεκτρικές εκκενώσεις 

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Έως τους 40°C o υδράργυρος στο εσωτερικό σήμερα/αύριο – Ακολουθεί πτώση θερμοκρασίας σε φυσιολογικές για την εποχή τιμές

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται σήμερα Τετάρτη ενώ αύριο Πέμπτη δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας καθώς λίγο πιο...