Βροχές χρυσάφι σημειώθηκαν σε παγκύπρια βάση το τελευταίο τριήμερο. Στα ορεινά και γενικότερα στο δυτικό μισό του νησιού καταγράφηκαν πολύ αξιόλογα ποσοστά βροχής ενώ στο ανατολικό μισό του νησιού οι βροχές ήταν πολύ πιο λίγες σε σχέση με το δυτικό μισό. Η μέση βροχόπτωση του τριημέρου έφτασε το 37.6 χιλιοστά. Μπορείτε να δείτε όλες τις μετρήσεις εδώ.
Η πιο ψηλή βροχόπτωση καταμετρήθηκε στο Σταυρό της Ψώκας με 85.9 χιλιοστά και η χαμηλότερη μέτρηση ήταν στην Ξυλοφάγου με 12.9 χιλιοστά. Η συνολική βροχόπτωση του μήνα, από 11%, έφτασε στο 71% μέσα σε διάστημα τριών ημερών ενώ για το εξάμηνο Οκτώβριος- Μάρτιος στο 80%.
Η ροή νερού στα φράγματα αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς κατά το τριήμερο είχαμε εισροή 1.821 Ε.Κ.Μ νερού. Η μεγαλύτερη εισροή νερού ήταν στον υδατοφράχτη του Κούρη με 0.661 Ε.Κ.Μ νερού. Η ροή νερού αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες σε χαμηλότερο ρυθμό.Η πληρότητα των φραγμάτων ανέρχεται στο 29.3% ενώ την αντίστοιχη περσινή χρονιά είχαμε 37.5%, παρόλο που είχαμε διπλάσια εισροή φέτος σε σχέση με πέρσι.
Νέο χαμηλό σύστημα επηρεάζει την Κύπρο με βροχές και χιόνια!!!
Αυτό το σύστημα συμπεριφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, αλλά όχι στο 100%. Τα κύρια χαρακτηριστικά που αναμέναμε ήταν, σε πρώτη φάση οι σχετικά ψηλές θερμοκρασίες και μεταφορά σκόνης από Αφρική, τα λασπόνερα και μετά παγκύπριες βροχές, καταιγίδες, χαλάζι, λίγα χιόνια στις ψιλότερες κορυφές του Τροόδους και οι ισχυροί νοτιάδες, οι οποίοι θα συνέχιζαν τη μεταφορά σκόνης στην περιοχή μας μέχρι και την Κυριακή.
Ωστόσο, δεν έδωσε όπως αναμενόταν, παγκύπριες βροχές και καταιγίδες από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής, και αντιθέτως, στη θέση τους είχαμε θερμό νότιο άνεμο, πυκνή σκόνη και περιορισμό τον φαινομένων στα ορεινά, βόρεια και βορειοδυτικά. Αυτό οφείλεται σε σφάλμα των προγνωστικών μοντέλων έως και την τελευταία στιγμή, όπως αποδείχτηκε, αφού το χαμηλό σύστημα τελικά είχε βαθύνει ελαφρώς πιο δυτικά από ότι αναμενόταν.
Με κόκκινο αστεράκι, μπορείτε να το δείτε καθαρά στις εικόνες 1 και 2 που ακολουθούν. Χιλιοστά η διαφορά αλλά μεγάλη η επίδραση. Όσοι παρακολουθούσαν τις εικόνες του ραντάρ θα πρόσεξαν ότι για αρκετές ώρες ο κύριος όγκος ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Ακάμα και των παράλιων της Τουρκίας.
Εικόνα 1) ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ:
Εικόνα 2) ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ:
Οι απρόσμενες αλλαγές επηρέασαν και το χάρτη που παρουσιάσαμε (βλ. εικόνα 3), με τις πιθανές ποσότητες σε βροχή, με απόκλιση +-10mm. Λόγω του ότι το σύστημα ήταν πιο δυτικά, είχε ως αποτέλεσμα ο κύριος όγκος βροχής να είναι επίσης πιο δυτικά. Παρόλα αυτά το μέγιστο ύψος βροχόπτωσης δεν παρέκκλινε από την αρχική μας εκτίμηση.
Εικόνα 3)
Σε προηγούμενη μας ενημέρωση είχαμε αναφέρει ότι το σύστημα που μας επηρέασε τις τελευταίες μέρες, αν δεν προέκυπταν αλλαγές, αναμενόταν να ήταν το πιο βροχερό των τελευταίων 26 μηνών. Λόγω των μικρο-αλλαγών που τελικά υπήρξαν, το σύστημα αυτό μπορεί να θεωρηθεί το δεύτερο καλύτερο όσο αφορά την βροχόπτωση των τελευταίων 26 μηνών, αφού το σύστημα που μας επηρέασε στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη έδωσε ελάχιστα πιο ψηλές τιμές βροχόπτωσης.