Κοντά στην κανονική η βροχόπτωση του υδρολογικού έτους – Εκτίμηση διαταραχής που πέρασε

Μετά τις τοπικές βροχές/καταιγίδες του τελευταίου 3ημέρου, η βροχόπτωση για το μήνα Νοέμβριο ανέβηκε στο 19% από το 9% που ήταν μέχρι το πρωί της Παρασκευής (08:00), 15/11/2019.

Οι δικοί μας μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν καταγράψει τις εξής συνολικές ποσότητες κατά το τελευταίο 3ήμερο:

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 1.2 mm 
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 1.5 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 1.3 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 3 mm
Spectus – Λεμεσός: 15 mm
Χάνι – Λεμεσός: 15 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 10.2 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: Ν/Α
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 1 mm
Κτήμα Δημοσθένους – Παρεκκλησία: 3.3 mm
Ακαπνού: 0.3 mm
Κέντρο Νεότητας Οδούς – Οδού: 0.3 mm

Η βροχόπτωση του προηγούμενου 3ημέρου, με βάση τους μετρητές του Τμήματος Μετεωρολογίας, κυμάνθηκε από 0 έως 33.2 χιλιοστά. Για τις αναλυτικές μετρήσεις πατήστε εδώ.

Nα σημειώσουμε πως η βροχόπτωση Νοεμβρίου (53.3 χιλιοστά) δεν είναι και τόσο υψηλή και είναι εφικτό μέχρι και την τελευταία εβδομάδα ή ακόμα και τις τελευταίες ημέρες, να καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και να κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και πέρσι, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Παρόλο που ο μήνας που διανύουμε είναι απογοητευτικός μέχρι στιγμής, το υδρολογικό έτος (από 1/10 μέχρι 30/11) βρίσκεται στο 83% (λόγω του εξαιρετικά πολύομβρου Οκτώβρη) και είναι πολύ εφικτό (εάν επηρεαστούμε από μια μέτρια διαταραχή μέχρι το τέλος του μήνα) να κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή (91-110%).

Διαβάστε επίσης:

Αρχίσαμε τα ίδια τα περσινά – Εξαιρετικά πολύομβρος ο Οκτώβρης

Στην πρώτη εικόνα πιο κάτω βλέπετε τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν παγκύπρια βάσει των μετρήσεων του τμήματος Μετεωρολογίας ενώ στην δεύτερη εικόνα βλέπετε τα ύψη βροχής που είχαμε εκτιμήσει πως θα σημειώνονταν κατά τη διάρκεια της διαταραχής.

Χάρτης συνολικού υετού μέχρι το Σάββατο

Βάσει των πιο πάνω, ο χάρτης ο οποίος εκδώσαμε συμπεριφέρθηκε καλά κυρίως στα δυτικά και νότια παράλια, σε βόρεια τμήματα της οροσειράς του Τροόδους αλλά και βορειότερα, σε ορισμένα τμήματα των νοτιοανατολικών παραλίων (μεταξύ Λεμεσού – Λάρνακας), στα νοτιοανατολικότερα τμήματα της επαρχίας Αμμοχώστου, καθώς και στην περιοχή Ριζοκαρπάσου όπου μεμονωμένα, καταγράφηκαν και υψηλότερες τιμές από αυτές που αναμέναμε. Να σημειώσουμε ότι στον χάρτη του τμήματος Μετεωρολογίας δεν φαίνονται όλα τα χιλιοστά που σημειώθηκαν στην Πάφο κατά τη δική μας περίοδο πρόγνωσης. Για να δείτε τις συνολικές μετρήσεις πατήστε εδώ.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές, ο χάρτης δεν συμπεριφέρθηκε καλά στις περιοχές νότια, δυτικά και ανατολικά της οροσειράς του Τροόδους, στην περιοχή του Ακάμα αλλά και στις πλείστες περιοχές του εσωτερικού, της επαρχίας Λάρνακας/Αμμοχώστου και στα βόρεια τμήματα του νησιού, όπου καταγράφηκαν ύψη βροχής χαμηλότερα από αυτά που αναμέναμε. Να σημειώσουμε όμως ότι σε μεμονωμένο επίπεδο στις περιοχές που προαναφέραμε, σημειώθηκαν τα κατώτατα ύψη βροχής που αναμέναμε.

Όταν επηρεαζόμαστε από ένα όχι και τόσο οργανωμένο σύστημα στο οποίο υπάρχουν πιθανότητες είτε για 1-2 περάσματα από καταιγίδες, είτε εκδήλωση καταιγίδων τοπικού χαρακτήρα σε διάφορες περιοχές, η πρόγνωση καθίσταται δύσκολη όπως φάνηκε και σε αυτή την περίπτωση. Παρόλα αυτά, όπως σας είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δελτίο, αναμέναμε πως η βροχόπτωση του μήνα θα έφτανε το 20-27% της κανονικής με το πέρας της διαταραχής, με την βροχόπτωση εν τέλει να έχει φτάσει το 19% (και άρα είμασταν πολύ κοντά στο κατώτατο όριο).

Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο 3ήμερο ανήλθε στα 0.182 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 3.605 Ε.Κ.Μ νερού. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων έπεσε στο 79.1% σήμερα, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 11.3%.

Η εκτίμηση μας είναι ότι η πληρότητα δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 78-79%, ακόμα και αν δεν παρατηρηθούν αξιόλογες βροχές μέχρι το τέλος του μήνα.

Η συνολική πληρότητα είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλή για τέτοια εποχή (μέσα Νοεμβρίου), εντούτοις όσο εύκολα “γεμίσαν” τα φράγματα, τόσο εύκολα μπορούν και να αδειάσουν. Στο μέλλον σίγουρα θα έρθουν άσχημες υδρολογικές χρονιές με μειωμένα αποθέματα νερού βάσει κλιματολογίας γι΄αυτό θα ήταν καλό όλοι μας να κάνουμε όσο περισσότερη οικονομία γίνεται και να μην κάνουμε άσκοπες καταναλώσεις (πχ. πλένοντας τα πεζοδρόμια με το λάστιχο).

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο φράγμα του Κούρη Κυριακή το Σάββατο, 16/11/2019, και η οποία αναρτήθηκε στην ομάδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ από τον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Υπερκαλύφθηκε η μέση βροχόπτωση Νοεμβρίου – Δείτε τις 2 ακραίες αποκλίσεις

Μετά τις βροχές που επηρέασαν που επηρέασαν τις πλείστες περιοχές του νησιού το τελευταίο 24ωρο, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης...

Διάσπαρτες και πρόσκαιρες βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους τις επόμενες ημέρες

Σφήνα ύφεσης και αβαθές χαμηλό στην επιφάνεια στα παράλια της Αιγύπτου επηρεάζουν την περιοχή μας σήμερα Τρίτη, με αποτέλεσμα τις ασταθείς καιρικές συνθήκες να...

Τοπικές και πρόσκαιρες βροχές/καταιγίδες τις επόμενες ημέρες – Ανανεωμένες προγνώσεις

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών. Στις τοποθεσίες θα...

Κανονική θα κλείσει η μέση βροχόπτωση Νοεμβρίου – Μικρές εισροές στα φράγματα

Μετά τις βροχές που επηρέασαν το προηγούμενο τριήμερο κυρίως ανατολικά τμήματα του νησιού, αλλά και μετά τις βροχές που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές του...

Έρχεται νέος γύρος βροχών/καταιγίδων από τα δυτικά – Καιρική ενημέρωση (08:15)

Οι βροχές/καταιγίδες που επηρέασαν το νησί τις αυγινές ώρες από τα δυτικά έχουν κινηθεί ανατολικά, επηρεάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και αυτή την...
- Advertisement -