Ο Ιανουάριος που μας πέρασε κατατάσσεται στην πρώτη 10άδα του αιώνα

Ο μήνας Ιανουάριος έκλεισε με μέση βροχόπτωση τα 197.3 χιλιοστά, που αντιστοιχεί στο 193% της κανονικής για το μήνα και κατατάσσεται στην 8η θέση από το 1902 όπου καταγράφονται στοιχεία.

Η βροχόπτωση από την 1/10/2018 ανήλθε στο 164% της κανονικής με μέση βροχόπτωση τα 481.5 χιλιοστά. Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη και αν δεν πέσει σταγόνα τους επόμενους 3 μήνες, είναι ήδη καλυμμένη η βροχόπτωση του τριμήνου Φεβρουάριος – Απρίλιος και περίπου ο μισός Μάιος.

Τον Ιανουάριο είχαμε δύο συστήματα στα οποία δόθηκε όνομα από τους Καιρόφιλους Κύπρου και για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε σχετικά δελτία στους πιο κάτω συνδέσμους.

Δαίδαλος Ευρυδίκη

Όσον αφορά τα φράγματα, μέσα στον Ιανουάριο σπάσαμε δύο ρεκόρ, το ένα αφορά ρεκόρ εισροής σε 24ωρο και το δεύτερο μηνιαία εισροή.

Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να σπάσουν αυτά τα ρεκόρ ξανά αφού όχι μόνο χρειάζονται οι απίστευτες βροχές που σημειώθηκαν από τον Μάιο και έπειτα αλλά πρέπει να είναι ταυτόχρονα άδεια τα φράγματα μας για να μην χάνεται νερό από υπερχειλίσεις το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται.

Πριν από λίγο υπερχείλισε και το ένατο φράγμα, αυτό των Πολεμιδιών με χωρητικότητα 3.4 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 136.390 Ε.Κ.Μ νερού. Η πληρότητα των φραγμάτων ανήλθε στο 56.9%, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν στο 19.8%. Για τις αναλυτικές εισροές πατήστε εδώ.

Η φετινή εισροή είναι η τρίτη καλύτερη της τελευταίας 10ετίας και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να περάσει στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τη συνολική εισροή των 140.2 Ε.Κ.Μ νερού το 2009/2010. Την πρώτη θέση την κατέχει το υδρολογικό έτος 2011/2012 με 191.8 Ε.Κ.Μ νερού. Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου τότε, η συνολική εισροή ανερχόταν στα 100 Ε.Κ.Μ νερού δηλαδή 36 Ε.Κ.Μ λιγότερα από φέτος, άρα είναι εφικτό να σπάσει και εκείνο το ρεκόρ, φτάνει η βροχόπτωση το επόμενο τρίμηνο να κυμαίνεται από κοντά στα κανονικά και άνω.

Να σημειώσουμε ότι, λόγω υπερχείλισης αρκετών φραγμάτων, αρκετά Ε.Κ.Μ νερού από τα συγκεκριμένα φράγματα δεν υπολογίζονται στις μετρήσεις.

Η κεντρική εικόνα είναι από το φράγμα Πολεμιδιών που αναρτήθηκε στην ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου από τον Christos Christou.

https://www.facebook.com/mvryoni/videos/10161381522390187/

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Πτώση θερμοκρασίας, ενίσχυση ανέμων και πιθανότητα βροχών από αύριο

Η σφήνα έξαρσης που επηρέαζε την περιοχή μας κινείται ανατολικότερα καθώς σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας από την βορειοανατολική Ευρώπη...

Σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας με εμφάνιση πιθανοτήτων βροχής – Ανανεωμένες προγνώσεις

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών. Στις τοποθεσίες θα...

Ξεπέρασε το 80% η μέση βροχόπτωση του μήνα – Χωρίς μεταβολή η πληρότητα φραγμάτων

Μετά τις βροχές που επηρέασαν μεγάλο μέρος του νησιού την Παρασκευή και το Σάββατο, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για το μήνα Νοέμβριο ανέβηκε στο...

Συνεχίζουν οι καλές καιρικές συνθήκες – Ακολουθεί πτώση της θερμοκρασίας και μικρή πιθανότητα βροχών

Σφήνα έξαρσης επηρεάζει την περιοχή μας και σήμερα Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι καλές καιρικές συνθήκες να συνεχίζουν και οι θερμοκρασίες να παραμένουν λίγο πιο...

Εξασθένησε η διαταραχή στη περιοχή μας – Έρχεται πρόσκαιρη σφήνα έξαρσης πριν την επόμενη διαταραχή

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την περιοχή μας από την Πέμπτη έχει εξασθενήσει ενώ από αύριο Κυριακή, σφήνα έξαρσης θα επηρεάσει την περιοχή μας,...
- Advertisement -