Υπερκαλύφθηκε η βροχόπτωση όλου του έτους – Ξεπεράσαμε τις μέσες τιμές του 1931-1960

Συνεχίζει η εξαιρετική πολυομβρία και οδεύουμε στο πιο βροχερό υδρολογικό έτος από το 1968-1969.

Μετά τις βροχές των τελευταίων ημερών, ξεπεράσαμε τη μέση βροχόπτωση της τριακονταετίας 1961-1990. Η μέση βροχόπτωση του υδρολογικού έτους είναι 503 χιλιοστά από 1/10 μέχρι 30/9 και μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 526.2 χιλιοστά. Επίσης, ξεπεράσαμε τη μέση βροχόπτωση του 1931 – 1960, η οποία ήταν 524 χιλιοστά.

Ήδη η βροχόπτωση του υδρολογικού έτους που διανύουμε 1/10/2018-30/9/2019 έχει φτάσει στο 105% και απομένουν ακόμα 26% (130.8 χιλιοστά μέση βροχόπτωση) για να κλείσει το υδρολογικό έτος ως εξαιρετικά πολύομβρο, δηλαδή 131% και άνω. Θεωρούμε ότι είναι πολύ εφικτό να γίνει με το ρυθμό που πάμε.

Η τελευταία φορά που είχαμε εξαιρετικά πολύομβρο έτος ήταν πριν από ακριβώς 50 χρόνια (1968-1969), με μέση βροχόπτωση 800 χιλιοστά. Το συγκεκριμένο υδρολογικό έτος ήταν το πιο βροχερό από τότε που υπάρχουν στοιχεία (1902).

Μετά τις βροχές του τελευταίου 24ώρου, η βροχόπτωση για το μήνα ανήλθε στο 55%, από το 46%. Η βροχόπτωση από 1/10/2018 έφτασε το 140% και μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε εξαιρετική πολυομβρία.

Η βροχόπτωση, με βάση τους μετρητές του Τμήματος Μετεωρολογίας, κυμάνθηκε από 0.8 έως 19 χιλιοστά, με μέση βροχόπτωση τα 6.9 χιλιοστά, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Από τις 00:00, 8/2/2019 μέχρι τις 12:00, 8/2/2019, οι σταθμοί μας έχουν καταγράψει τις εξής ποσότητες:

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος 18.7 mm.
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 19.8 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 14.2 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 4.3 mm
Spectus – Λεμεσός: 9.9 mm
Χάνι – Λεμεσός: 8.1 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 11.2 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 1.5 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 10.2 mm

Στο Τρόοδος, από την Πλατεία και άνω σημειώνεται κατά διαστήματα χιονόπτωση, με 10 εκατοστά νέο χιόνι μέχρι στιγμής. Το ύψος του χιονιού στο ξενοδοχείο Jubilee στο Τρόοδος έχει ανέλθει στα 40 εκατοστά.

Μέχρι να μας αποχωριστεί αυτό το σύστημα, υπολογίζουμε ότι η βροχόπτωση του μήνα θα φτάσει γύρω στο 65-75% μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, όταν θα βγουν οι μετρήσεις του τριημέρου Παρασκευή-Κυριακή.

Η αυξημένη εισροή νερού στα φράγματα συνεχίζεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και αναμένεται να συνεχίσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα μέχρι -τουλάχιστον- το τέλος του μήνα, αφού οι βροχές συνεχίζονται.

Για το αναλυτικό δελτίο καιρού και χάρτη συνολικού υετού μέχρι την Κυριακή πατήστε εδώ.

Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 145.131 Ε.Κ.Μ νερού. Η πληρότητα των φραγμάτων ανήλθε στο 59.9%, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν στο 20.3%. Η φετινή χρονιά είναι η δεύτερη καλύτερη όσον αφορά τις εισροές και έρχεται δεύτερη μετά το υδρολογικό έτος 2011/12, όταν οι συνολικές εισροές έφτασαν τα 191.8 Ε.Κ.Μ νερού. Αν υπερκαλύψει και αυτός ο μήνας τη βροχόπτωσή του, που όπως φαίνεται είναι πολύ εφικτό, οι εισροές φέτος θα το ξεπεράσουν. Για τις αναλυτικές εισροές πατήστε εδώ.

Να σημειώσουμε ότι αρκετά φράγματα έχουν υπερχειλίσει και δεν καταμετρείται το νερό που εισρέει.

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Κίτρινη προειδοποίηση από Kitasweather για τοπικά έντονες καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής (Χάρτης)

Αρκετές καταιγίδες θα επηρεάσουν κυρίως το νότιο 1/3 του νησιού και ανατολικά, εκ των οποίων κάποιες θα είναι έντονες...

Συνεχίζουν δειλά-δειλά οι καταγραφές βροχόπτωσης – Πληρότητα φραγμάτων

Μετά τις βροχές/καταιγίδες που επηρέασαν τις πλείστες περιοχές του νησιού χθες Πέμπτη, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για το μήνα Δεκέμβριο ανέβηκε στο 8% από...

Δελτίο Τύπου: Καθαρισμός υδροβιότοπου Ζακακίου από ΣΑΛΑ

Ως μέρος της συνεχούς προσπάθειας του για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στα  πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού –...

Συνεχίζουν οι κατά περιόδους βροχές/καταιγίδες σήμερα και αύριο – Τοπικά έντονα φαινόμενα

Συνεχίζει ο άστατος καιρός με βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι το απόγευμα προς βράδυ του Σαββάτου. Πιο γενικευμένα θα είναι τα φαινόμενα κυρίως αργά απόψε...

Άστατος καιρός το επόμενο 2ήμερο – Ακολουθεί άνοδος θερμοκρασίας και πιθανότητα σκόνης

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών. Στις τοποθεσίες θα...
- Advertisement -