Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο 24ωρο ανήλθε στα 0.430 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 111.685 Ε.Κ.Μ νερού. Το ποσοστό συνολικής πληρότητας των φραγμάτων έπεσε στο 98.9% σήμερα, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν στο 83.9%. Να τονίσουμε ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είχαμε πολύ μεγάλες εισροές νερού στα φράγματα, ξεπερνώντας και φέτος τον φραγμό των 100 Ε.Κ.Μ νερού σε συνολικές εισροές. Αυτές οι εισροές αποτελούν είτε ποσότητες νερού οι οποίες εισρέουν μέσα στα φράγματα, είτε αναπληρώνουν νερό που καταναλώνεται από τα ήδη υπερχειλισμένα φράγματα.
Να σημειώσουμε ότι το ρεκόρ συνολικής πληρότητας φραγμάτων από τότε που υπάρχουν στοιχεία καταγράφηκε στις 24/03/2020 με 99.0% (287.892 Ε.Κ.Μ).
Τα φράγματα που απομένουν για να υπερχειλίσουν είναι των Λευκάρων, της Άχνας και της Αρμίνου (υπενθυμίζουμε ότι το φράγμα της Αρμίνου ήδη υπερχείλισε τους προηγούμενους μήνες).
Όσον αφορά το φράγμα των Λευκάρων, συνεχίζουν οι εισροές νερού στο φράγμα, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει τα 13.547 Ε.Κ.Μ απόθεμα και να απομένουν γύρω στις 300 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού για να υπερχειλίσει. Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα υπολείπονται γύρω στα 200 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού αν δεν σημειωθούν άλλες βροχές. Ωστόσο, όπως θα διαβάσετε και στο τελευταίο δελτίο καιρού, το οποίο μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ, τις επόμενες ημέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής και αν σημειωθούν αξιόλογες βροχές στην λεκάνη απορροής του φράγματος (20 χιλιοστά και άνω σε ένα 24ωρο ή 35 χιλιοστά και άνω σε τριήμερο), τότε θα πρέπει να αναμένουμε υπερχείλιση του φράγματος αρχές του Απρίλη. Να σημειώσουμε ότι και να μην βρέξει τις επόμενες ημέρες στην λεκάνη απορροής, το φράγμα θα είναι τόσο κοντά στην υπερχείλιση και θα υπάρχει περιθώριο να υπερχειλίσει τους επόμενους 2-3 μήνες, ωστόσο, θα απαιτούνται μεγαλύτερα ύψη βροχής από αυτά που προαναφέραμε.
Όσον αφορά το φράγμα της Άχνας, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μάριο Χατζηκωστή, Τεχνικό Μηχανικό Πρώτης Τάξης του ΤΑΥ, το “φράγμα” είναι για σκοπούς εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων, έτσι ώστε να μην αντικαθίστανται από υφάλμυρο νερό τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα και για τις ανάγκες της περιοχής (γεωργικές). Μεταφορά νερού γίνεται από τον νότιο αγωγό, ο οποίος προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του προς τα διυλιστήρια για πόσιμο νερό στην Λάρνακα και Λευκωσία, από το οποίο ότι περισσέψει καταλήγει στην τεχνητή λίμνη της ‘Αχνας. Οι μήνες όπου υπάρχει περίσσευμα νερού από τον νότιο αγωγό, είναι κυρίως ο Ιανουάριος και Φεβρουάριος και μπορεί να σταλεί οτιδήποτε από μερικές χιλιάδες έως περίπου 50 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ημερησίως. Τους υπόλοιπους μήνες, δύσκολα υπάρχει περίσσευμα, ωστόσο, εκτιμάται ότι το φράγμα της Άχνας θα έχει συνολικά γύρω στα 6 Ε.Κ.Μ απόθεμα μέχρι το τέλος του χειμώνα. Να σημειώσουμε ότι το νερό στην Άχνα είναι υπεραρκετό για τις ανάγκες της περιοχής αλλά και για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων και τα σημερινά αποθέματα του ήδη πληρούν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε το φράγμα.
Η κεντρική εικόνα είναι από το φράγμα Λευκάρων και τραβήχτηκε από τον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη την Δευτέρα, 23/03/2020 και αναρτήθηκε στην ομάδα των ΚΑΙΡΟΦΙΛΩΝ ΚΥΠΡΟΥ.
Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.