Έναρξη συνθηκών El Niño σύμφωνα με τον Π.Μ.Ο – Τι είναι το ENSO και πώς επηρεάζει τον καιρό παγκόσμια

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) έχει ανακοινώσει την έναρξη του φαινομένου El Niño στον τροπικό Ειρηνικό ωκεανό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Π.Μ.Ο, υπάρχει 90% πιθανότητα η εκδήλωση του φαινομένου El Niño να συνεχίσει κατά το δεύτερο μισό του 2023 ενώ αναμένεται να είναι τουλάχιστον μέτριας έντασης.

Σύμφωνα και με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό ωκεανό υπερβαίνει τα κατώτατα όρια ενός φαινομένου El Niño ενώ τα κλιματικά μοντέλα υποδεικνύουν περαιτέρω θέρμανση τους επόμενους μήνες όπως βλέπετε και στην πιο κάτω εικόνα.

Πρόβλεψη ανωμαλίας της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στην περιοχή Niño3.4 βάσει του ECMWF.

Όσον αφορά άλλους ατμοσφαιρικούς δείκτες όπως ο δείκτης Νότιας Κύμανσης (Southern Oscillation Index), αυτός έχει ανεβεί σε ουδέτερα επίπεδα (+1.1 για το 30ήμερο μέχρι 2 Ιουλίου) ενώ για το 90ήμερο βρίσκεται κοντά αλλά ελαφρώς πιο κάτω από τα επίπεδα ενός El Niño. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, δεν έχουν ακόμη παρατηρηθεί παρατεταμένες αλλαγές στον άνεμο, τα σύννεφα και τα μοτίβα πίεσης ευρείας κλίμακας προς μοτίβα που μοιάζουν με το El Niño, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει πλήρης αλληλεπίδραση μεταξύ του ωκεανού και της ατμόσφαιρας – κάτι όμως που αναμένεται σταδιακά να παρατηρηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα και με τον γενικό γραμματέα του Π.Μ.Ο και καθηγητή Petteri Taalas, η έναρξη του φαινομένου El Niño αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να καταγραφούν νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ αλλά και να πυροδοτηθεί πιο ακραία ζέστη σε αρκετά μέρη του πλανήτη αλλά και στον ωκεανό.

invito

Τι είναι το Εl Niño Southern Oscillation – Νότια Κύμανση (ENSO);

Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται στην περιοδική και ακανόνιστη διακύμανση των ανέμων και της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στον τροπικό Ειρηνικό ωκεανό, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το κλίμα αρκετών τροπικών και υποτροπικών περιοχών. H ονομασία αυτή (El Niño = Το μωρό στα ισπανικά) δόθηκε αρχικά από ιθαγενείς ψαράδες των περιοχών της Νοτίου Αμερικής και αναφέρεται στο Θείο Βρέφος, μιας και ένα θερμό ωκεάνιο ρεύμα εμφανιζόταν κατά μήκος αυτών των περιοχών κοντά στα Χριστούγεννα. Το φαινόμενο μπορεί να χωριστεί σε 2 φάσεις, τη θερμή φάση που είναι γνωστή ως ‘El Niño’ και την ψυχρή φάση η οποία είναι γνωστή ως ‘La Niña’. Συνήθως, τα επεισόδια El Niño και La Niña διαρκούν για 9-12 μήνες και αρχίζουν να παρατηρούνται κατά την περίοδο Ιούνιο – Αύγουστο ενώ φτάνουν στο μέγιστο της έντασής τους κατά την περίοδο Δεκέμβριος – Απρίλιος. Το φαινόμενο εξασθενεί κατά την περίοδο Μάιου – Ιουλίου. Παρόλα αυτά, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου φαινόμενα Εl Niño και La Niña είχαν διάρκεια μεγαλύτερη απ’ την συνηθισμένη (2 χρόνια μέχρι και 3-4). Να σημειώσουμε η περιοδικότητα τους δεν είναι σταθερή, αλλά φαινόμενα El Niño και La Niña παρατηρούνται κατά μέσο όρο κάθε 2-7 χρόνια.

Οι κανονικές συνθήκες που επικρατούν στον Ειρηνικό ωκεανό, έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση χαρακτηριστικών τόσο της ατμόσφαιρας, όσο και του ωκεανού. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του ωκεανού, τα θερμότερα νερά βρίσκονται στην επιφάνεια καθώς αυτά θερμαίνονται απευθείας μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας και άρα είναι ελαφρύτερα, ενώ τα πιο ψυχρά νερά βρίσκονται πιο βαθιά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της θερμοκλινούς ζώνης (thermocline). Αυτή η ζώνη είναι βαθύτερη στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό και πιο ρηχή στον ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό. Όσον αφορά την ατμόσφαιρα, κοντά στην περιοχή του Ισημερινού πνέουν οι «αληγείς άνεμοι» (trade winds) με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Λόγω αυτής της κυκλοφορίας, τα ζεστά επιφανειακά νερά του Ειρηνικού μετακινούνται από τα ανατολικά προς τα δυτικά (με αποτέλεσμα τη συσσώρευση θερμού νερού στο δυτικό τμήμα του τροπικού Ειρηνικού ωκεανού), ενώ τα ζεστά νερά που εκτοπίζονται από τον ανατολικό Ειρηνικό εξαιτίας των αληγών ανέμων, αναπληρώνονται με την ανάβλυση (upwelling) ψυχρότερων νερών κατά μήκος των ακτών της Ν. Αμερικής. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την κατανομή που βλέπετε στις πιο κάτω εικόνες, με υψηλές πιέσεις στα ανατολικά τμήματα του Ειρηνικού (ακτές της Ν. Αμερικής) και χαμηλές σχετικά πιέσεις στο δυτικό τμήμα του Ειρηνικού (Ινδονησία, Βόρειες ακτές της Αυστραλίας).

Κυκλοφορία της ατμόσφαιρας υπό κανονικές συνθήκες
Κανονικές συνθήκες ανέμων, επιφανειακών θερμοκρασιών θαλάσσης και θαλάσσιων ρευμάτων στον Νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Πηγή: PMEL

Κατά τη διάρκεια μιας φάσης El Niño (θερμή φάση), η πιο πάνω κυκλοφορία παύει να ισχύει καθώς οι αληγείς επιφανειακοί άνεμοι εξασθενούν (ή σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζουν κατεύθυνση και πνέουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά), με αποτέλεσμα το θερμότερο νερό του Ειρηνικού που βρίσκεται στα δυτικά, να καλύπτει μεγάλο μέρος ή και όλο τον τροπικό Ειρηνικό ωκεανό και άρα να επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες επιφάνειας νερού από τα κανονικά στον κεντροανατολικό Ειρηνικό ωκεανό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της βαρομετρικής πίεσης στα δυτικά τμήματα του Ειρηνικού (κοντά στην Ινδονησία – βόρειες ακτές Αυστραλίας), με επακόλουθο να παρατηρείται μια ξηρή περίοδος σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, παρατηρείται πτώση της βαρομετρικής πίεσης ανατολικότερα, με τη ζώνη των βροχών να μετατοπίζεται στον κεντροανατολικό Ειρηνικό ωκεανό.

Συνθήκες ανέμων, επιφανειακών θερμοκρασιών θαλάσσης και θαλάσσιων ρευμάτων κατά την φάση El Niño στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Πηγή: PMEL

Κατά τη διάρκεια μιας φάσης La Niña (ψυχρή φάση), οι αληγείς επιφανειακοί άνεμοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση από το κανονικό, με αποτέλεσμα το θερμότερο νερό να μετακινείται στα δυτικότερα τμήματα του Ειρηνικού ωκεανού και έτσι με το πέρας ενός Εl Niño, οι παγιδευμένες ποσότητες του κρύου νερού να ανέρχονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον κεντροανατολικό Ειρηνικό ωκεανό και άρα παρατηρείται η αντίστροφη φάση του El Niño (La Niña).

Συνθήκες ανέμων, επιφανειακών θερμοκρασιών θαλάσσης και θαλάσσιων ρευμάτων κατά την φάση La Niña στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Πηγή: PMEL

Λόγω του ότι ο τροπικός Ειρηνικός ωκεανός καταλαμβάνει μια πολύ μεγάλη έκταση του πλανήτη και λόγω του ότι το El Niño δεν παρουσιάζει ταυτόχρονα την ίδια συμπεριφορά σε όλες τις περιοχές του τροπικού Ειρηνικού ωκεανού, η επιστημονική κοινότητα έχει χωρίσει την περιοχή σε 4 κατηγορίες, για την καλύτερη μελέτη του φαινομένου:

  1. Niño1-2: Αυτό καλύπτει την περιοχή που εκτείνεται από 0° έως 10° Νότια του Ισημερινού και από 80° έως 90° Δυτικού πλάτους. Αυτή η περιοχή συνήθως θερμαίνεται πρώτη όταν αναπτύσσεται ένα El Niño.
  2. Niño3: Αυτό καλύπτει την περιοχή που εκτείνεται από τις 150° έως 90° Δυτικού γεωγραφικού μήκους και 5° Νότιου έως 5° Βόρειου γεωγραφικού πλάτους.
  3. Niño3-4: Αυτό καλύπτει την περιοχή που εκτείνεται από 5° Νότιου έως 5° Βόρειου γεωγραφικού πλάτους και στους μεσημβρινούς 120° έως 170° Δυτικού μήκους.
  4. Niño4: Αυτό καλύπτει την περιοχή που εκτείνεται από 5° Νότιου και 5° Βόρειου γεωγραφικού πλάτους και στους μεσημβρινούς 160° Ανατολικού και 150° Δυτικού μήκους.
Χάρτης τοποθεσίας των περιοχών Niño που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στον κεντροανατολικό Ειρηνικό ωκεανό. Πηγή: NOAA Climate

Όσον αφορά τις περιοχές που επηρεάζονται από τη θερμή φάση του ENSO (El Niño) και την ψυχρή φάση του ENSO (La Niña), αυτές αφορούν κυρίως περιοχές της Νοτίου και Βορείου Αμερικής, της Αυστραλίας, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα. Οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο χρώμα, κατά τη διάρκεια ενός El Niño/La Niña παρουσιάζουν θερμό καιρό, οι περιοχές που βρίσκονται στο καφέ χρώμα παρουσιάζουν ξηρό καιρό, οι περιοχές που βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα παρουσιάζουν ξηρό και θερμό καιρό, οι περιοχές που βρίσκονται στο πράσινο χρώμα παρουσιάζουν υγρό καιρό, οι περιοχές που βρίσκονται στο μπλε χρώμα παρουσιάζουν υγρό και δροσερό καιρό και οι περιοχές που βρίσκονται στο γαλάζιο χρώμα, παρουσιάζουν υγρό και θερμό καιρό.

Μοτίβο υετού/θερμοκρασίας κατά την θερμή φάση του ENSO (El Niño) για την περίοδο από Δεκέμβριο – Φεβρουάριο και Ιούνιο – Αύγουστο. Πηγή: NWS NCEP
Μοτίβο υετού/θερμοκρασίας κατά την ψυχρή φάση του ENSO (La Niña) για την περίοδο από Δεκέμβριο – Φεβρουάριο και Ιούνιο – Αύγουστο. Πηγή: NWS NCEP

Να σημειώσουμε ότι, όσον αφορά τη δική μας περιοχή, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, έχουν γίνει διάφορες έρευνες σχετικά με το κατά πόσο επηρεαζόμαστε από το φαινόμενο του ENSO, με αντιφατικά αποτελέσματα, και άρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συσχέτιση του καιρού στην Κύπρο με τις διάφορες φάσεις του ENSO.

Στον πιο κάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε τη συνολική βροχόπτωση όλων των υδρολογικών ετών από το 1950 και έπειτα βάσει των μετρήσεων του Τ.Μ (ξεκινώντας από το πιο βροχερό έτος), καθώς και την αντίστοιχη φάση στη οποία βρισκόταν το ENSO.

*Η Κεντρική φωτογραφία είναι από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, όπου και φαίνεται η πρόβλεψη για την θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας για τον φετινό Ιούλιο, με εμφανή τη σημαντική θερμοκρασιακή απόκλιση προς τα πάνω του κεντροανατολικού τροπικού Ειρηνικού ωκεανού.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) έχει ανακοινώσει την έναρξη του φαινομένου El Niño στον τροπικό Ειρηνικό ωκεανό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Π.Μ.Ο, υπάρχει 90% πιθανότητα η εκδήλωση του φαινομένου El Niño να συνεχίσει κατά το δεύτερο μισό του 2023 ενώ αναμένεται να είναι τουλάχιστον μέτριας έντασης.

Σύμφωνα και με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό ωκεανό υπερβαίνει τα κατώτατα όρια ενός φαινομένου El Niño ενώ τα κλιματικά μοντέλα υποδεικνύουν περαιτέρω θέρμανση τους επόμενους μήνες όπως βλέπετε και στην πιο κάτω εικόνα.

Πρόβλεψη ανωμαλίας της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στην περιοχή Niño3.4 βάσει του ECMWF.

Όσον αφορά άλλους ατμοσφαιρικούς δείκτες όπως ο δείκτης Νότιας Κύμανσης (Southern Oscillation Index), αυτός έχει ανεβεί σε ουδέτερα επίπεδα (+1.1 για το 30ήμερο μέχρι 2 Ιουλίου) ενώ για το 90ήμερο βρίσκεται κοντά αλλά ελαφρώς πιο κάτω από τα επίπεδα ενός El Niño. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, δεν έχουν ακόμη παρατηρηθεί παρατεταμένες αλλαγές στον άνεμο, τα σύννεφα και τα μοτίβα πίεσης ευρείας κλίμακας προς μοτίβα που μοιάζουν με το El Niño, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει πλήρης αλληλεπίδραση μεταξύ του ωκεανού και της ατμόσφαιρας – κάτι όμως που αναμένεται σταδιακά να παρατηρηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα και με τον γενικό γραμματέα του Π.Μ.Ο και καθηγητή Petteri Taalas, η έναρξη του φαινομένου El Niño αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να καταγραφούν νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ αλλά και να πυροδοτηθεί πιο ακραία ζέστη σε αρκετά μέρη του πλανήτη αλλά και στον ωκεανό.

Τι είναι το Εl Niño Southern Oscillation – Νότια Κύμανση (ENSO);

Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται στην περιοδική και ακανόνιστη διακύμανση των ανέμων και της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στον τροπικό Ειρηνικό ωκεανό, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το κλίμα αρκετών τροπικών και υποτροπικών περιοχών. H ονομασία αυτή (El Niño = Το μωρό στα ισπανικά) δόθηκε αρχικά από ιθαγενείς ψαράδες των περιοχών της Νοτίου Αμερικής και αναφέρεται στο Θείο Βρέφος, μιας και ένα θερμό ωκεάνιο ρεύμα εμφανιζόταν κατά μήκος αυτών των περιοχών κοντά στα Χριστούγεννα. Το φαινόμενο μπορεί να χωριστεί σε 2 φάσεις, τη θερμή φάση που είναι γνωστή ως ‘El Niño’ και την ψυχρή φάση η οποία είναι γνωστή ως ‘La Niña’. Συνήθως, τα επεισόδια El Niño και La Niña διαρκούν για 9-12 μήνες και αρχίζουν να παρατηρούνται κατά την περίοδο Ιούνιο – Αύγουστο ενώ φτάνουν στο μέγιστο της έντασής τους κατά την περίοδο Δεκέμβριος – Απρίλιος. Το φαινόμενο εξασθενεί κατά την περίοδο Μάιου – Ιουλίου. Παρόλα αυτά, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου φαινόμενα Εl Niño και La Niña είχαν διάρκεια μεγαλύτερη απ’ την συνηθισμένη (2 χρόνια μέχρι και 3-4). Να σημειώσουμε η περιοδικότητα τους δεν είναι σταθερή, αλλά φαινόμενα El Niño και La Niña παρατηρούνται κατά μέσο όρο κάθε 2-7 χρόνια.

Οι κανονικές συνθήκες που επικρατούν στον Ειρηνικό ωκεανό, έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση χαρακτηριστικών τόσο της ατμόσφαιρας, όσο και του ωκεανού. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του ωκεανού, τα θερμότερα νερά βρίσκονται στην επιφάνεια καθώς αυτά θερμαίνονται απευθείας μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας και άρα είναι ελαφρύτερα, ενώ τα πιο ψυχρά νερά βρίσκονται πιο βαθιά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της θερμοκλινούς ζώνης (thermocline). Αυτή η ζώνη είναι βαθύτερη στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό και πιο ρηχή στον ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό. Όσον αφορά την ατμόσφαιρα, κοντά στην περιοχή του Ισημερινού πνέουν οι «αληγείς άνεμοι» (trade winds) με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Λόγω αυτής της κυκλοφορίας, τα ζεστά επιφανειακά νερά του Ειρηνικού μετακινούνται από τα ανατολικά προς τα δυτικά (με αποτέλεσμα τη συσσώρευση θερμού νερού στο δυτικό τμήμα του τροπικού Ειρηνικού ωκεανού), ενώ τα ζεστά νερά που εκτοπίζονται από τον ανατολικό Ειρηνικό εξαιτίας των αληγών ανέμων, αναπληρώνονται με την ανάβλυση (upwelling) ψυχρότερων νερών κατά μήκος των ακτών της Ν. Αμερικής. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την κατανομή που βλέπετε στις πιο κάτω εικόνες, με υψηλές πιέσεις στα ανατολικά τμήματα του Ειρηνικού (ακτές της Ν. Αμερικής) και χαμηλές σχετικά πιέσεις στο δυτικό τμήμα του Ειρηνικού (Ινδονησία, Βόρειες ακτές της Αυστραλίας).

Κυκλοφορία της ατμόσφαιρας υπό κανονικές συνθήκες
Κανονικές συνθήκες ανέμων, επιφανειακών θερμοκρασιών θαλάσσης και θαλάσσιων ρευμάτων στον Νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Πηγή: PMEL

Κατά τη διάρκεια μιας φάσης El Niño (θερμή φάση), η πιο πάνω κυκλοφορία παύει να ισχύει καθώς οι αληγείς επιφανειακοί άνεμοι εξασθενούν (ή σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζουν κατεύθυνση και πνέουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά), με αποτέλεσμα το θερμότερο νερό του Ειρηνικού που βρίσκεται στα δυτικά, να καλύπτει μεγάλο μέρος ή και όλο τον τροπικό Ειρηνικό ωκεανό και άρα να επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες επιφάνειας νερού από τα κανονικά στον κεντροανατολικό Ειρηνικό ωκεανό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της βαρομετρικής πίεσης στα δυτικά τμήματα του Ειρηνικού (κοντά στην Ινδονησία – βόρειες ακτές Αυστραλίας), με επακόλουθο να παρατηρείται μια ξηρή περίοδος σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, παρατηρείται πτώση της βαρομετρικής πίεσης ανατολικότερα, με τη ζώνη των βροχών να μετατοπίζεται στον κεντροανατολικό Ειρηνικό ωκεανό.

Συνθήκες ανέμων, επιφανειακών θερμοκρασιών θαλάσσης και θαλάσσιων ρευμάτων κατά την φάση El Niño στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Πηγή: PMEL

Κατά τη διάρκεια μιας φάσης La Niña (ψυχρή φάση), οι αληγείς επιφανειακοί άνεμοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση από το κανονικό, με αποτέλεσμα το θερμότερο νερό να μετακινείται στα δυτικότερα τμήματα του Ειρηνικού ωκεανού και έτσι με το πέρας ενός Εl Niño, οι παγιδευμένες ποσότητες του κρύου νερού να ανέρχονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον κεντροανατολικό Ειρηνικό ωκεανό και άρα παρατηρείται η αντίστροφη φάση του El Niño (La Niña).

Συνθήκες ανέμων, επιφανειακών θερμοκρασιών θαλάσσης και θαλάσσιων ρευμάτων κατά την φάση La Niña στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Πηγή: PMEL

Λόγω του ότι ο τροπικός Ειρηνικός ωκεανός καταλαμβάνει μια πολύ μεγάλη έκταση του πλανήτη και λόγω του ότι το El Niño δεν παρουσιάζει ταυτόχρονα την ίδια συμπεριφορά σε όλες τις περιοχές του τροπικού Ειρηνικού ωκεανού, η επιστημονική κοινότητα έχει χωρίσει την περιοχή σε 4 κατηγορίες, για την καλύτερη μελέτη του φαινομένου:

  1. Niño1-2: Αυτό καλύπτει την περιοχή που εκτείνεται από 0° έως 10° Νότια του Ισημερινού και από 80° έως 90° Δυτικού πλάτους. Αυτή η περιοχή συνήθως θερμαίνεται πρώτη όταν αναπτύσσεται ένα El Niño.
  2. Niño3: Αυτό καλύπτει την περιοχή που εκτείνεται από τις 150° έως 90° Δυτικού γεωγραφικού μήκους και 5° Νότιου έως 5° Βόρειου γεωγραφικού πλάτους.
  3. Niño3-4: Αυτό καλύπτει την περιοχή που εκτείνεται από 5° Νότιου έως 5° Βόρειου γεωγραφικού πλάτους και στους μεσημβρινούς 120° έως 170° Δυτικού μήκους.
  4. Niño4: Αυτό καλύπτει την περιοχή που εκτείνεται από 5° Νότιου και 5° Βόρειου γεωγραφικού πλάτους και στους μεσημβρινούς 160° Ανατολικού και 150° Δυτικού μήκους.
Χάρτης τοποθεσίας των περιοχών Niño που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στον κεντροανατολικό Ειρηνικό ωκεανό. Πηγή: NOAA Climate

Όσον αφορά τις περιοχές που επηρεάζονται από τη θερμή φάση του ENSO (El Niño) και την ψυχρή φάση του ENSO (La Niña), αυτές αφορούν κυρίως περιοχές της Νοτίου και Βορείου Αμερικής, της Αυστραλίας, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα. Οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο χρώμα, κατά τη διάρκεια ενός El Niño/La Niña παρουσιάζουν θερμό καιρό, οι περιοχές που βρίσκονται στο καφέ χρώμα παρουσιάζουν ξηρό καιρό, οι περιοχές που βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα παρουσιάζουν ξηρό και θερμό καιρό, οι περιοχές που βρίσκονται στο πράσινο χρώμα παρουσιάζουν υγρό καιρό, οι περιοχές που βρίσκονται στο μπλε χρώμα παρουσιάζουν υγρό και δροσερό καιρό και οι περιοχές που βρίσκονται στο γαλάζιο χρώμα, παρουσιάζουν υγρό και θερμό καιρό.

Μοτίβο υετού/θερμοκρασίας κατά την θερμή φάση του ENSO (El Niño) για την περίοδο από Δεκέμβριο – Φεβρουάριο και Ιούνιο – Αύγουστο. Πηγή: NWS NCEP
Μοτίβο υετού/θερμοκρασίας κατά την ψυχρή φάση του ENSO (La Niña) για την περίοδο από Δεκέμβριο – Φεβρουάριο και Ιούνιο – Αύγουστο. Πηγή: NWS NCEP

Να σημειώσουμε ότι, όσον αφορά τη δική μας περιοχή, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, έχουν γίνει διάφορες έρευνες σχετικά με το κατά πόσο επηρεαζόμαστε από το φαινόμενο του ENSO, με αντιφατικά αποτελέσματα, και άρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συσχέτιση του καιρού στην Κύπρο με τις διάφορες φάσεις του ENSO.

Στον πιο κάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε τη συνολική βροχόπτωση όλων των υδρολογικών ετών από το 1950 και έπειτα βάσει των μετρήσεων του Τ.Μ (ξεκινώντας από το πιο βροχερό έτος), καθώς και την αντίστοιχη φάση στη οποία βρισκόταν το ENSO.

*Η Κεντρική φωτογραφία είναι από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, όπου και φαίνεται η πρόβλεψη για την θερμοκρασιακή ανωμαλία της επιφάνειας της θάλασσας για τον φετινό Ιούλιο, με εμφανή τη σημαντική θερμοκρασιακή απόκλιση προς τα πάνω του κεντροανατολικού τροπικού Ειρηνικού ωκεανού.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Αυξάνεται η σκόνη απόψε το βράδυ – Τοπικές βροχές αύριο βράδυ και την Κυριακή/Δευτέρα

Καλές καιρικές συνθήκες με αυξημένη ηλιοφάνεια και σχετικά ενισχυμένο ανατολικό/βορειοανατολικό ξηρό ρεύμα αέρα αναμένονται μέχρι και το Σάββατο στην...