Ο πρώτος ισχυρός τροπικός κυκλώνας στον Ατλαντικό ωκεανό, εν ονόματι “Dorian”, είναι σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής βρίσκεται στην κατηγορία 2 της κλίμακας Saffir – Simpson.
Στην πιο κάτω εικόνα βλέπετε την πορεία του τροπικού κυκλώνα, η οποία ξεκίνησε σαν μία απλή διαταραχή στις 23 Αυγούστου η οποία άρχισε να παίρνει τροπικά χαρακτηριστικά στις 24 Αυγούστου αλλά παρέμεινε αδύναμη λόγω σχετικά ξηρής αέριας μάζας στα δυτικά/νοτιοδυτικά του συστήματος και σχετικά δυνατής διάτμησης ανέμου (wind shear). Στις 25 Αυγούστου, η διαταραχή ενισχύθηκε περαιτέρω και άρχισε να μεγαλώνει σε έκταση, με αποτέλεσμα μέχρι 28 Αυγούστου να φτάσει στα επίπεδα τροπικού κυκλώνα κατηγορίας 1.
Στις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα Κύπρου) της Παρασκευής 30 Αυγούστου, ο τροπικός κυκλώνας (κατηγορίας 2) βρισκόταν 230 ναυτικά μίλια ανατολικά/βορειοανατολικά της νοτιοανατολικής Μπαχάμας και κινείτω βορειοδυτικά με ταχύτητα 10 kt. Η πίεση στο κέντρο του τροπικού κυκλώνα υπολογίζεται στα 979 mb μέχρι στιγμής, με ανέμους που φτάνουν τα 90 kt (167 kph) και ριπές στα 110 kt (204 kph).
Ο τροπικός κυκλώνας “Dorian” καθώς κινείται δυτικά προς την Φλόριντα, θα εισέλεθει σε πιο ευνοικές συνθήκες αφού κινείται περιοχή με πιο αδύναμη διάτμηση ανέμου, περισσότερη υγρασία και προοδευτικά, σε πιο θερμά νερά όπως βλέπετε στους πιο κάτω χάρτες.
Αργότερα σήμερα, ο τροπικός κυκλώνας αναμένεται να φτάσει στη κατηγορία 3 της κλίμακας Saffir – Simpson, ενώ το σαββατοκύριακο θα φτάσει στην κορύφωση του (κατηγορίας 4) πριν κτυπήσει την Φλόριντα.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό είναι οι Μπαχάμες και η Φλόριντα, όπου λόγω της ισχύς του κυκλώνα αλλά και της αργής κίνησης που ακολουθεί, αναμένεται να προκληθούν καταστροφικές πλημμύρες. Οι πλημμύρες θα προκληθούν από τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται, σε συνδυασμό με την ανύψωση του ωκεανού όπου θα φτάνει γύρω στα 3 μέτρα ύψος στα βορειοδυτικά τμήματα του κυκλώνα.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο κυκλώνας αφού κτυπήσει την Φλόριντα φαίνεται να κινείται βόρεια και να εξασθενεί, ωστόσο υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να εισέλθει στον κόλπο του Μεξικού, όπου σε μια τέτοια περίπτωση η εξέλιξη του θα είναι τελείως διαφορετική.
Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.