Συνεχίζει η επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού – Εικόνες/Βίντεο από τις μέχρι στιγμής καταστροφές

Εκτεταμένες καταστροφές και αρκετά προβλήματα έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής ο μεσογειακός κυκλώνας εν ονόματι “Ιανός”, κυρίως από τους θυελλώδεις ανέμους, τα μεγάλα κύματα και ανύψωση της θάλασσας αλλά και τις ισχυρές βροχοπτώσεις κυρίως σε νησιά του Ιονίου.

To κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα εν ονόματι Ιανός αυτή την στιγμή βρίσκεται στα κεντρονότια Επτάνησα και θα συνεχίσει να περιστρέφεται στις εκεί περιοχές τις επόμενες ώρες, πριν ακολουθήσει νότια πορεία αργότερα σήμερα. Επίσης, όπως μπορείτε να δείτε στις πιο κάτω δορυφορικές εικόνες, ο κυκλώνας έχει αρχίσει να χάνει την εντυπωσιακή δομή που είχε χθες Πέμπτη και πλέον δεν υπάρχει το χαρακτηριστικό μάτι στο κέντρο του. Παρόλα αυτά, διακρίνονται εκρηκτικές αναπτύξεις καταιγιδοφόρων νεφών.

Δορυφορική εικόνα (15:50)
Δορυφορική εικόνα (15:50)

Λόγω του ότι ο μεσογειακός κυκλώνας την ώρα της κορύφωσης του βρισκόταν σε θαλάσσιο χώρο, δεν υπήρξαν αρκετές καταγραφές, με αποτέλεσμα τόσο η ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση όσο και η μέγιστη ισχύ των ανέμων να μην μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, βάσει του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών (ΕΑΑ), η ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση στις 07:30 σήμερα το πρωί τοπική ώρα υπολογίστηκε γύρω στα 990 hPa όπως μπορείτε να δείτε στην πιο κάτω εικόνα.

Δορυφορική εικόνα στις 07:30 το πρωί. Πηγή: Meteogr

Παράλληλα, από χθες Πέμπτη μέχρι και σήμερα το πρωί της Παρασκευής (11:40 τοπική ώρα), η μεγαλύτερη μέτρηση βροχής βάσει των αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr έφτασε τα 123 χιλιοστά στην Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας.

Συνολική βροχόπτωση από Πέμπτη μέχρι Παρασκευή (11:40) βάσει του ΕΑΑ. Πηγή: Meteogr

Η μέση ένταση ανέμου νωρίτερα το πρωί υπολογίστηκε γύρω στα 90km/h (10 μποφόρ) δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου βάσει του ΕΑΑ ενώ ριπές ανέμων εντάσεως των 112km/h (11 μποφόρ) καταγράφηκαν αργότερα στην Ζάκυνθο. Λόγω της έλλειψης δεδομένων από τις περιοχές που εκτιμήθηκε η μέγιστη ένταση ανέμων (θαλάσσιος χώρος δυτικής Ελλάδας), οι μέσοι άνεμοι θα πρέπει να είχαν ξεπεράσει τα 100km/h με πολύ μεγαλύτερες ριπές ανέμων. Αυτό υποστηρίζουν και κάποιες μετρήσεις από θάλασσα, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή των εκτιμώμενων μέγιστων ανέμων, οι οποίες έφτασαν γύρω στα 40 knots (8-9 μποφόρ).

Στο τέλος του άρθου μπορείτε να δείτε εικόνες και βίντεο από τις περιοχές όπου επλήγησαν περισσότερο και παρουσιάστηκαν μεγάλες καταστροφές και προβλήματα.

Εξασθενεί ο μεσογειακός κυκλώνας τις επόμενες ώρες, με τα προβλήματα σταδιακά να περιορίζονται σε πλημμυρικά κυρίως φαινόμενα.

Ο μεσογειακός κυκλώνας έχει αρχίσει σταδιακά να εξασθενεί καθώς έχει περάσει πάνω από ξηρά, ωστόσο, θα συνεχίσουν να παρατηρούνται προβλήματα το επόμενο 36ωρο περίπου. Παρόλο που οι άνεμοι παρουσιάζουν μερική εξασθένιση σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες, θα συνεχίσουν να φτάνουν τα 7-8 μποφόρ και σε πιο τοπικό επίπεδο τα 9-10 μποφόρ (με υψηλότερες ριπές) κυρίως στην δυτική Πελοπόννησο και νότια νησιά του Ιονίου, με πτωτική κατά την διάρκεια της αυριανής ημέρας.

Το επόμενο 36ωρο, θα συνεχίσουν οι ισχυρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις και αναμένεται να καταγραφούν πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχής σε σχέση με το τι έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κυρίως στο νότιο Ιόνιο, κεντρική και δυτική Πελοπόννησο, κεντρική Στερεά, δυτική Θεσσαλία και Εύβοια. Μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενο μας άρθρο τα ύψη βροχής που αναμένουμε, αλλά και ποιος μηχανισμός θα ενισχύσει τις μέγιστες τιμές που θα καταγραφούν. Λόγω των πιο πάνω, αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες και υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων.

Σύμφωνα και με τα τελευταία δεδομένα, η πορεία του Ιανού βρίσκει σύμφωνα τα προγνωστικά μοντέλα ότι το κέντρο του Ιανού θα κινηθεί νότια, προς τον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης, επηρεάζοντας και την δυτική κυρίως Κρήτη από περίπου το δεύτερο μισό του Σαββάτου μέχρι και περίπου το πρώτο μισό της Κυριακής. Ακολούθως, υπάρχει μια συμφωνία ότι ο Ιανός θα κινηθεί νοτιότερα προς τις ακτές της Λιβύης/Αιγύπτου, χωρίς να είναι σίγουρη ακόμα η ακριβής περιοχή και ακολούθως διαλύεται.

Πορεία Ιανού βάσει GFS
Πορεία Ιανού βάσει CMC

Kεντρική εικόνα από NASA.

Εικόνες από Κεφαλονιά:

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/3273387792715467

Βίντεο από Κεφαλονιά:

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/3602117123171772

Πλημμυρικά φαινόμενα στην Κεφαλονιά:

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/878975062634175
https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/photos/a.942144609173142/3273590642695182/

Βίντεο από Ιθάκη:

https://www.facebook.com/vassilis.periharos/videos/10222430867616403/

Eικόνες από Ζάκυνθο:

https://www.facebook.com/Georntamilis/posts/768408413995948

Βίντεο από Ηλεία:

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/389473392047461

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο YouTube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Βροχές/καταιγίδες το επόμενο διήμερο – Ανανεωμένες προγνώσεις στις Τοποθεσίες

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες...

Τοπικές βροχές το απόγευμα – Νέα διαταραχή προσεγγίζει την περιοχή μας σταδιακά από αύριο βράδυ

Το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και αβαθές χαμηλό στην επιφάνεια που επηρέαζαν την περιοχή μας χθες Παρασκευή έχουν αρχίσει να εξασθενούν, με αποτέλεσμα...

Ζωντανή καιρική ενημέρωση για σήμερα και απόψε (27/11/2020)

Καιρική ενημέρωση (16:30): Καταιγίδα είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα σε τμήματα της επαρχίας Πάφου (προς Κούκλια). Καιρική ενημέρωση (14:40): Mεμονωμένη καταιγίδα είναι σε...

Τοπικά ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι σήμερα και απόψε – Νέα διαταραχή από Δευτέρας

Αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και αβαθές χαμηλό στην επιφάνεια επηρεάζουν την περιοχή μας σήμερα Παρασκευή, όπου και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων, με...

Κίτρινη προειδοποίηση από Kitasweather για τοπικά έντονες καταιγίδες με χαλάζι στο ανατολικό μισό του νησιού

Αρκετές καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν διάφορες περιοχές, κυρίως στο ανατολικό μισό του νησιού. Ο κύριος κίνδυνος κατά την περίοδο της προειδοποίησης είναι οι μεμονωμένες...
- Advertisement -